Nyitókoncert és emlékhangverseny az Orfeo zenekarral és a Purcell kórussal

Beethoven művek korabeli hangszereken

Az Orfeo Zenekar a Beethoven Budán Fesztivál visszatérő fellépője. Az idei rendezvénysorozat újdonsága, hogy a régizenei együttessel két alkalommal is találkozhat a közönség. Május 1-jén, a Krisztina téri templomban a Purcell kórussal adnak hangversenyt, 7-én pedig – Beethoven budavári fellépésének emléknapján – Berecz Mihály ifjú zongoraművésszel lesz közös koncertjük a Hadtörténeti Intézet és Múzeum dísztermében. A műsorokról Vashegyi György Liszt Ferenc díjas karmesterrel, az Orfeo Zenekar vezetőjével beszélgettünk.

Május 1-7.: Új helyszínek, műfaji sokszínűség, neves előadók, házikoncertek – Nagy Gábor Tamás a fesztiválról

Dr. Nagy Gábor Tamás polgármester kezdeményezése nyomán május 1-7. között immár 19. alkalommal rendezi meg a Budavári Önkormányzat a Beethoven Budán Fesztivált. A koncertsorozat egyik jellegzetessége, hogy évről évre újabb és újabb meglepetésekkel, műfaji sokszínűséggel várja az érdeklődőket, hogy bemutassa: Beethoven több mint klasszikus. Zenéje akár korabeli hangszereken, akár jazz –formációban, nagyzenekari kísérettel vagy kamarakoncerten megszólaltatva is különleges élményt és újabb inspirációkat nyújt.

Még lehet nevezni a zeneszerzőversenyre
Újdonságok a Beethoven Budán fesztiválon

A zenebarátok jól emlékeznek arra, hogy Beethoven budavári hangversenyének kétszázadik évfordulóján, 2000-ben egyetlen emlékkoncerttel kezdődött a helyiek tisztelgése a klasszikus zene mestere előtt. A Beethoven Budán fesztivál az azóta eltelt évek során egyhetes rendezvénysorozattá bővült és önálló márkanévvé vált. Mácsai János zenetörténészt, a zeneszerzőverseny zsűritagját arról kérdeztük, hogy az idei esemény milyen újdonságokat kínál.

I. Budavári Beethoven zeneszerzőverseny
Játék és muzsika komoly téttel

A Budavári Önkormányzat a Beethoven Budán Fesztivál keretében idén első alkalommal hirdetett zeneszerzőversenyt. A pályázók feladata Beethoven A távoli kedveshez (An die ferne Geliebte) című dalciklusa által ihlett zenei variáció vagy parafrázis elkészítése. A versenyre március 14-ig várják a műveket. A 6000 euró összdíjazású versenyről Maros Miklós Svédországban élő zeneszerzővel, a zsűri elnökével beszélgetett Rojkó Annamária.
A Beethoven Budán Fesztivál koncertjeire a jegy.hu weboldalon, az Interticket jegyirodáiban, valamint a Budavári Önkormányzat Ügyfélszolgálati Irodáján (1014 Budapest, Kapisztrán tér 1.) lehet jegyeket vásárolni.

I. kerületi Kerületkártyával a Budavári Önkormányzat Ügyfélszolgálati Irodáján történő jegyvásárláskor a jegyek árából 10% kedvezményt biztosítunk.