Beethoven Budán 2017

A Budavári Önkormányzat immár 18. alkalommal rendezte meg a Beethoven Budán Fesztivált, amely a zeneszerző budai fellépésének állít emléket. A május 3. és 7. között megrendezésre kerülő rendezvénysorozaton a korábbinál több koncerttel és különleges előadásokkal várták a zenerajongókat.

Az első koncertet 2000. május 7-én rendezte meg az önkormányzat, Beethoven budai fellépésének 200. évfordulóján. Majd 2010-ben már több hangversenyből álló programsorozatot kínáltak és az immár nemzetközi szinten is ismert komolyzenei fesztivál évről évre egyre több érdeklődőt vonz a Budai Várba. „Mindez jól mutatja, hogy az igényes zenei kulturális életnek nagy hagyománya, értő közönsége és jövője is van a fővárosban. Beethoven zenéje pedig nem pusztán a hallgatóságot varázsolja el, de az előadók számára is inspiratív” – mondta a polgármester. Hozzátette: szeretnék, ha a Beethoven Budán Fesztiválnak köszönhetően 2020-ra Bonn és Bécs mellett – Budapest felzárkózna a német zeneszerzőt ünneplő történelmi városok közé.

Az önkormányzat fontosnak tartja, hogy a fesztivál keretében lehetőséget biztosítson a fiatal művészeknek a bemutatkozásra. Éppen ezért ebben az évben is megrendezték a kadenciaversenyt, amelyre most fiatal – 35 év alatti – hegedűművészek jelentkezését várták. Nevezni új, eddig nem publikált vagy előadott, a pályázó által Beethoven D-dúr hegedűversenyének (op. 61.) I., II. és III. tételéhez komponált és eljátszott kadenciával lehetett. A szakmai zsűri tételenként választotta ki a legjobb kadenciát. Ezúttal egyhangúan mindhárom tételnél Záborszky Katariina pályaművét találta legjobbnak a zsűri.