Beethoven és Schubert – Kolonits Klára és Ránki Fülöp dalestje

A koncert előtt 15 órai kezdettel Fazekas Gergely zenetörténész Beethoven „An die ferne Geliebte” dalciklusáról szóló előadására várjuk az érdeklődőket, amely a Bartók Rádió Zenebeszéd c. műsornának felvétele is egyben. A belépés az előadásra ingyenes!

Előadók:

Kolonits Klára – ének, Ránki Fülöp – Graf zongora, Fazekas Gergely – házigazda

103 CB-860x500
107 CB-860x500
108 CB-860x500

Műsor:

Beethoven: An die ferne Geliebte – dalciklus

1. Auf dem Hügel sitz ich spähend
2. Wo die Berge so blau
3. Leichte Segler in den Höhen
4. Diese Wolken in den Höhen
5. Es kehret der Maien, es blühet die Au
6. Nimm sie hin denn, diese Lieder

Beethoven: Fisz-dúr szonáta Op. 78

Beethoven: Sehnsucht Op. 83/2

Schubert: Sehnsucht D. 123

Schubert:

– Du bist die Ruh’

– Im Frühling

– Heimliches Lieben

– Der Blumen Schmerz

– Nacht und Träume

 

A műsorról:

Beethoven és Schubert – három évtizeden át egymás szomszédságában éltek, mégis egy világ választotta el őket egymástól: az ünnepelt, sikeres szerzőt az ismeretlentől, a világtól süketen elzárkózót a világ megértésére és szeretetére vágyótól, az ötvenes éveiben alkotói csúcsra érőt a krisztusi korban távozótól. Mégis, Schubert rajongott Beethovenért, és ugyanabban a korban, sokszor ugyanazok a költemények ihlették meg mindkettejüket – még akkor is, ha Goethe Beethovent igen nagy becsben tartotta, Schubert viszont – hiába kapta meg a verseire írt dalokat és dedikációkat – láthatóan érdektelen volt a számára. Az utókor viszont másképp döntött, és ma ezek a dalok kéz a kézben képviselik ugyanannak a gondolatnak kétféle lenyomatát.

Az előadókról:

Kolonits Klára (drámai koloratúrszoprán) Budapesten született. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézetének magánének szakán szerzett diplomát, majd a Debreceni Csokonai Színház tagja lett.

Számos nemzetközi énekversenyen díjat nyert, 2002-ben a Magyar Állami Operaház magánénekesnője lett. A budapesti színpadokon többek között fellép Donna Anna, Fiordiligi, Konstanze, Fauno (Ascanio in Alba), az Éj királynője, Giulietta (I Capuleti ed i Montecchi) Violetta, Odabella (Attila), Gilda, Luisa Miller, Melinda és Szilágyi Erzsébet szerepében.

Vendégként Traviatát énekelt Pozsonyban, Ljubljanában, Eszéken, Ostravában, Debrecenben, a Schloss-Kirchstetteni Fesztiválon és Szombathelyen, Gildát Kolozsváron és Miskolcon, Odabellát Budapesten (BudaFest) és Miskolcon, Olympiát-Giuliettát-Antóniát Szolnokon, Brnóban és Gijónban és a Miskolci Operafesztiválon, a Puritánok Elviráját Zamárdiban, a Lammermoori Lucia címszerepét Szombathelyen és a Ferencvárosi Ünnepi Játékokon a Bakáts téren, Beatrice di Tendát és Lucrezia Borgiát Koppenhágában, Donna Annát Prágában, Brnóban, Zágrábban, Kassán és a Gars am Kamp-i Open Air Fesztiválon, az Éj királynőjét pedig Amszterdamban, Hágában, Weimarban, Linzben és a Savonlinnai Operafesztiválon, ez utóbbin finn nyelven.

2009-ben a Hunnia Records égisze alatt megjelent Kolonits Klára Liszt-dalokból álló kompakt lemeze, amelyet Fonogram díjra jelöltek. 2010-ben Liszt díjat kapott. 2013-ban anyaszínháza A Magyar Állami Operaház Kamaraénekesi címmel tüntette ki.

Bel Canto Reloaded című szóló ária-lemeze 2014. decemberében jelent meg, Dinyés Dániel vezényletével közreműködött a Hungarian Studio Orchestra. A CD műsorán szerepel többek között az Anna Bolena teljes őrülési jelenete, Elvira áriája a Puritánokból és a diadalmas Cabaletta Verdi Macbeth című operájának ősváltozatából. A CD egyhangúlag lelkes kritikai fogadtatása nyomán a közönség körében is megnőtt az érdeklődés a bel canto darabok iránt.

Kolonits Klára a 2016/2017-es évadban Lammermoori Lucia címszerepében, Bellini A Puritánok című operájában Elviráként, illetve bel canto koncerteken és Mahler II Szimfóniájában mutatkozik be.