2019

Ünnepi hangverseny a Karmelita templomtérben

Május 7-én koraeste, két évtizedes hagyomány szerint az egykori Várszínház – Karmelita kolostor előtt tartott megemlékezést a budavári zenekedvelő közönség. Az épület homlokzatán elhelyezett emléktábla előtt az önkormányzat nevében Nagy Gábor Tamás polgármester mondott köszöntőt.

Roll over BEAThoven

A Beethoven Budán Fesztivál improvizációs estjén ezúttal a magyar könnyűzenei élet két halhatatlan ikonja, Benkő László és Balázs Fecó mutatják meg, hogyan kapcsolódhat az ő zenei világuk Beethoven műveihez. A Roll over Beathoven koncerten a Kossuth-díjas előadók Beethoven dallamaira improvizáltak és saját dalokat is előadtak a Rajkó zenekarral.

A koncerten közreműködött Szakcsi Lakatos Béla.

Gálakoncert és díjátadó

Május 2-án, az MTA Zenetudományi Intézetében került sor az idei Beethoven zeneszerzőverseny eredményhirdetésére és a nyertes művek ősbemutatójára. A versenyre olyan új pályaműveket vártak, amelyeket Beethoven hegedűre és zongorára írt Nr. 5-ös op. 24-es F-dúr „Tavaszi” szonátája ihletett. A beérkezett pályaműveket öttagú szakmai zsűri bírálta el: Maros Miklós, zeneszerző, a zsűri elnöke; Fekete Gyula, zeneszerző, egyetemi tanár; Kovács Sándor, zenetörténész, zenekritikus; Tornyai Péter, zeneszerző, kamarazenész és Mácsai János, zenekritikus.

Mandolinművek a Beethoven Budán fesztivál nyitókoncertjén

Az idei Beethoven Budán Fesztivál hivatalos megnyitóját a Városháza aulájában rendezték április 30-án este. Nagy Gábor Tamás polgármester röviden felidézte a közönségnek a rendezvénysorozat apropóját, amikor a budaiak tavasszal arra emlékeznek, hogy 1800. május 7-én Beethoven itt járt és koncertet adott.

Oratórium a Krisztina templomban

Május 1-jén 19.30 órakor Beethoven egyetlen oratóriuma, a Krisztus az Olajfák hegyén csendül fel a krisztinavárosi Havas Boldogasszony Plébániatemplomban. Vashegyi György, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus Liszt-díjas művészeti vezetője elárulta, hogy nem véletlenül tértek vissza erre a helyszínre, hiszen az egyházi műveket akusztikai szempontból legjobb templomban előadni. 2009-ben — a Haydn-évben — Haydn: Teremtését játszották ugyanezen falak között, tavaly pedig Beethoven C-dúr miséjét adták elő ugyanitt.

Kadenciák, rögtönzések két zongorára

A Beethoven Budán Fesztivál különleges eseményének ígérkezik Király Csaba és Szilasi Alex improvizációs estje a Budavári Városházán. A május 4-i hangverseny hangulatáról, programjáról Király Csabát kérdeztük.

Megszólal a zenélőóra

Léteznek különös varázsú koncertek. Ezek közé tartozik majd Szabó Balázs physharmonika koncertje május 6-án 17.00 órakor a De la Motte – Beer-palotában. Már a helyszín is egy ékszerdobozhoz hasonlít, a historikus hangszer pedig egy különös hangzású antik zeneládát idéz.

Lázár Dániel nyerte a Zeneszerzőversenyt

A neves zeneszerzőkből, zenetörténészekből és zeneművészekből álló zsűri döntése értelmében a Budavári Beethoven Zeneszerzőverseny idei győztese A tavasz születése című zenemű szerzője: Lázár Dániel. Az ifjú komponista jelenleg a Zeneakadémia növendéke. Büszke kerületi kötődésére, hiszen korábban a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola diákja volt.

Hősiesség és szabadság

Balázs János sikeres előadóművészete, valamint Cziffra György életművének és emlékének ápolását szolgáló munkája elismeréseként Kossuth-díjat vehette át március 15-én. A művész május 3-án, a Beethoven Budán Fesztiválon Hősiesség és szabadság címmel a Dohnányi Zenekarral ad koncertet a MOM Kulturális Központban.

Fiatal tehetségek koncertje a Városházán

A Beethoven Budán Fesztiválon idén is bemutatkozási lehetőséget kapnak ifjú tehetségek. Május 4-én, délután 4 órakor a Városháza aulájában Persányi Zsófia (zongora) és Gaál Eszter (hegedű) szólaltatják meg Beethoven Asz-dúr szonátáját (op. 26.) és az F-dúr „Tavaszi szonátát” (op. 24.). A koncertre a belépés ingyenes. Az előadásról Persányi Zsófiát kérdeztük.

Szalonszimfóniák

Beethoven szimfóniái közül több is felcsendült már zenekari változatban a Beethoven Budán Fesztiválon. Idén kamarazenei átiratokban, szalonkörnyezetben hallhatja a közönség Beethoven valamennyi szimfóniáját.

Teremtő erő van Beethoven zenéjében

Május 6-án este 19.30 órakor Fülei Balázs Liszt Ferenc-díjas zongoraművész ad szólókoncertet a Hagyományok Háza felújított színháztermében. A fiatal muzsikust elsősorban a Beethovenhez fűződő érzelmi kötődéséről kérdeztük.

2018

Négy tehetség, négy zenemű, négy díj
Ahogyan az alkotók hallották…

A Budavári Beethoven Zeneszerzőverseny 1-3. helyezettjeinek zeneművét a Beethoven Budán Fesztivál május 2-i gálakoncertjén mutatták be. Az Erdődy Palotában megtartott nagysikerű koncert után arra kértük a négy alkotót – a megosztott első díjban részesült Oláh Patrik Gergőt és Ott Rezsőt, valamint Balogh Mátét és Leszkovszki Albint – osszák meg velünk, milyen érzésekkel hallgatták a koncerten felcsendülő szerzeményeiket.

Zongoraművész új szerepben

Balog József zongoraművész a budavári zenebarátok visszatérő vendége. Sokan emlékeznek még a 2011-ben, Liszt Ferenc születésének kétszázadik évfordulóján adott koncertjére, amikor a Zenetudományi Intézetben egy felújított Erard zongorán szólaltatta meg a romantikus magyar mester műveit. A hangversenyről készített felvételt lemezen is kiadták. 2012-ben, a Beethoven Budán Fesztiválon a várszínházi emlékhangverseny szólistája volt, két évvel később pedig az Orfeo Zenekarral a 3. c-moll zongoraversenyt játszotta az MTA Kongresszusi termében. A művész, aki ma már számos nemzetközi verseny győztese, idén március 15-én, kiemelkedő zenei előadóművészeti tevékenysége elismeréseként átvehette a Liszt Ferenc díjat. Balogh József az idei Beethoven Budán Fesztiválon új szerepben is bemutatkozott.

Művészek a nappaliban
Köszönet az örömkoncertekért!

A budavári törzsközönség számára a szalonélet immár sokéves hagyománynak számít. A Budavári Önkormányzat által működtetett Márai Szalon és Budai Zeneszalon, valamint Jókai Anna Szalon törzsközönsége örömmel látogat el a kulturális élet vári szentélyeibe, hogy rendszeresen feltöltődjék, és az alkalmi közösségben barátokra, intellektuális társakra találjon. Ezt a tradícióit kívánta bővíteni a Beethoven Budán Fesztivál idei újdonsága, a házimuzsikálás. A szervezők arra kérték a kerület lakóit és intézményeit, nyissák meg kapuikat a muzsika barátai előtt.

Fiatal zenészek hitvallása a Mesterről

A Beethoven Budán Fesztivál minden esztendőben teret enged a fiatal zenészek bemutatkozásának. Mint ahogyan arról már beszámoltunk, az idén évben két koncerten – május 3-án és 6-án – találkozhat velük a közönség. A koncerten fellépő fiatalokat arra kértük, mondják el, számukra mit jelent Beethoven.

Ősbemutató szimfonikus zenekarra és jazz trióra

Május 4-én Oláh Kálmán nemzetközi hírű, világjáró jazz-zongorista, zeneszerző érkezik a Beethoven Fesztiválra. A MOM Kulturális Központban megrendezendő Symphonic & jazz című esten Beethoven II. szimfóniája hangzik el a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában, Hollerung Gábor vezényletével, a második részben pedig Oláh Kálmán és triója csatlakozik a szimfonikus zenekarhoz, hogy két komolyzene ihlette kortárs jazz-művet mutassanak be.

A Jazzical Trió koncertje a Városházán

A hazai jazzélet jeles képviselői minden évben bebizonyítják, hogy Beethoven zenéje milyen sokszínűen feldolgozható. Május 5-én, pénteken 21.00 órakor, a Városháza aulájában a Jazzical Trió lép fel. Káel Norbert zongorista, Oláh Péter bőgőssel és Pecek Lakatos András dobossal közösen mutatja be, hogy miként hangzik „Beethoven másképpen”.

Sárik Péter: Pályafutásunk egyik legsikeresebb projektje az X Beethoven

A Sárik Péter Trió újra visszatér a Beethoven Budán Fesztiválra. Három évvel ezelőtt Sárik Péter (zongora), Fonay Tibor (bőgő) és Gálfi Attila (dob) a Várkert Bazárban mutatkozott be a Mester műveinek jazz-feldolgozásaiból álló műsorával. Tavaly elkészült a vonósokkal kibővített változat is, amelyet Budapesten most először mutatnak be a BTA Szimfonikusok Vonószenekarának közreműködésével, Almási Kornél vezényletével. A koncertről Sárik Péter mesél.

Bemutatjuk a zeneszerzőverseny első helyezettjeit

A Budavári Beethoven Zeneszerzőversenyen a zsűri két első helyezett hirdetett: Ott Rezsőt és Oláh Patrik Gergőt. Ismerjék meg őket!

Régizenei stílusban szólal meg három szonáta a Városházán
„Beethoven a művein keresztül él tovább”

Május 5-én 18.00 órakor Beethoven hangszerei címmel a klasszika mesterének három szonátája és Brahms egyik triója csendül fel a Városháza aulájában. A műsorban a fortepiano, a hegedű és a kürt kap szerepet – akárcsak az 1800. május 7-i koncerten. A hangszereket három neves hazai művész, Fülei Balázs (fortepiano), Lesták-Bedő Eszter (hegedű) és Szőke Zoltán (kürt) szólaltatja meg.

Fiatal művészek a fesztiválon
Új utak Beethovenhez

A Beethoven Budán Fesztivál minden esztendőben teret enged a fiatal muzsikusok bemutatkozásának, az idén évben két koncerten – május 3-án és 6-án – is találkozhat velük a közönség. A hangversenyek megszervezését, valamint a program összeállítását ezúttal a Zeneakadémia egyik ifjú zongorista-hallgatója, Radnóti Róza vállalta magára.

Nyitókoncert és emlékhangverseny az Orfeo zenekarral és a Purcell kórussal
Beethoven művek korabeli hangszereken

Az Orfeo Zenekar a Beethoven Budán Fesztivál visszatérő fellépője. Az idei rendezvénysorozat újdonsága, hogy a régizenei együttessel két alkalommal is találkozhat a közönség. Május 1-jén, a Krisztina téri templomban a Purcell kórussal adnak hangversenyt, 7-én pedig – Beethoven budavári fellépésének emléknapján – Berecz Mihály ifjú zongoraművésszel lesz közös koncertjük a Hadtörténeti Intézet és Múzeum dísztermében. A műsorokról Vashegyi György Liszt Ferenc díjas karmesterrel, az Orfeo Zenekar vezetőjével beszélgettünk.

Május 1-7.: Új helyszínek, műfaji sokszínűség, neves előadók, házikoncertek – Nagy Gábor Tamás a fesztiválról

Dr. Nagy Gábor Tamás polgármester kezdeményezése nyomán május 1-7. között immár 19. alkalommal rendezi meg a Budavári Önkormányzat a Beethoven Budán Fesztivált. A koncertsorozat egyik jellegzetessége, hogy évről évre újabb és újabb meglepetésekkel, műfaji sokszínűséggel várja az érdeklődőket, hogy bemutassa: Beethoven több mint klasszikus. Zenéje akár korabeli hangszereken, akár jazz –formációban, nagyzenekari kísérettel vagy kamarakoncerten megszólaltatva is különleges élményt és újabb inspirációkat nyújt.

Még lehet nevezni a zeneszerzőversenyre
Újdonságok a Beethoven Budán fesztiválon

A zenebarátok jól emlékeznek arra, hogy Beethoven budavári hangversenyének kétszázadik évfordulóján, 2000-ben egyetlen emlékkoncerttel kezdődött a helyiek tisztelgése a klasszikus zene mestere előtt. A Beethoven Budán fesztivál az azóta eltelt évek során egyhetes rendezvénysorozattá bővült és önálló márkanévvé vált. Mácsai János zenetörténészt, a zeneszerzőverseny zsűritagját arról kérdeztük, hogy az idei esemény milyen újdonságokat kínál.

I. Budavári Beethoven zeneszerzőverseny
Játék és muzsika komoly téttel

A Budavári Önkormányzat a Beethoven Budán Fesztivál keretében idén első alkalommal hirdetett zeneszerzőversenyt. A pályázók feladata Beethoven A távoli kedveshez (An die ferne Geliebte) című dalciklusa által ihlett zenei variáció vagy parafrázis elkészítése. A versenyre március 14-ig várják a műveket. A 6000 euró összdíjazású versenyről Maros Miklós Svédországban élő zeneszerzővel, a zsűri elnökével beszélgetett Rojkó Annamária.
Facebook

Programfüzet

A Beethoven Budán Fesztivál koncertjeire a jegy.hu weboldalon, az Interticket jegyirodáiban, valamint a Budavári Önkormányzat Ügyfélszolgálati Irodáján (1014 Budapest, Kapisztrán tér 1.) lehet jegyeket vásárolni.

I. kerületi Kerületkártyával a Budavári Önkormányzat Ügyfélszolgálati Irodáján történő jegyvásárláskor a jegyek árából 10% kedvezményt biztosítunk.