Budavári Beethoven Zeneszerzőverseny

Kihirdették a Budavári Beethoven Zeneszerzőverseny győzteseit. A szakmai zsűri 30 pályázatból kettőt is a legjobbnak ítélt. Megosztott első helyezett lett Ott Rezső és Oláh Patrik Gergő. A második díjat Balogh Máté kapta és a harmadik helyen Leszkovszki Albin végzett. Hárman a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végeztek, a negyedik pályázó pedig még hallgató.

A Budavári Önkormányzat által meghirdetett nemzetközi pályázatra összesen 30 pályamű érkezett, melyek közül egy öttagú szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. A zeneszerzőversenyre pályázni új, eddig nem előadott, önálló zeneművel lehetett, amely Beethoven An die ferne Geliebte (A távoli kedveshez) című dalciklusának egy tetszőlege témájára írt variáció vagy parafrázis. Egy versenyző maximum három pályázatot küldhetett.

A pályaműveket a Budavári Önkormányzat által felkért zsűri bírálta el, amelynek elnöke Maros Miklós, zeneszerző, tagjai Balog József zongoraművész; Fekete Gyula zeneszerző, egyetemi tanár; Mácsai János zenetörténész, zenekritikus és Tihanyi László zeneszerző, karmester.

A zsűri szakmai szempontokat figyelembe véve, végül 4 pályaművet díjazott. Ezért a Budavári Önkormányzat úgy döntött, hogy a díjazás mértékét 500 euróval megemeli, így összesen 6500 eurót oszt szét a nyertesek között. Az 1. helyezettek 2000-2000, a 2. helyezett 1500, a 3. helyezett 1000 euró díjazásban részesül. Emellett pedig a Beethoven Budán Fesztivál május 2-i hangversenyén be is mutatják a nyertes műveket.

A Beethoven Budán Fesztivál és a Zeneszerzőverseny ötletgazdája Dr. Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere, aki a korábbi nagysikerű kadenciaversenyek után idén a zeneszerzőket kívánta új, Beethoven-ihlette művek komponálására inspirálni.

A 19. alkalommal meghirdetett Beethoven Budán Fesztivál május 1. és 7. között lesz, és 10 különleges koncerttel, házimuzsikálással várja a zenerajongókat a Budai Várba. Április 24. és 29. között a Tabán Moziban Beethoven Filmnapokkal hangolódhatnak az érdeklődök a fesztiválra. A zeneszerző életét bemutató filmek és gyermekelőadások is műsorra kerülnek.

A fesztivál a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar és Purcell Kórus koncertjével indul a Krisztinavárosi Havas Boldogasszony Plébániatempolmban, ahol a C-dúr mise csendül fel. A szerda esti Zeneszerzőverseny Gála után május 3-án az Új utak Beethovenhez című sorozat első koncertje a Budavári Városházán lesz, ahol ifjú tehetségek szólaltatják meg Beethoven örök dallamait. Ugyanezen a napon a Sárik Péter trió X Beethoven előadása lesz a MOM Kulturális Központban. Május 4-én az Oláh Kálmán Trió az idén 25 éves Budafoki Dohnányi Zenekarral lép fel a MOM Kulturális Központban. Május 5-én délután egy regensburgi ifjú tehetség, Christoph Preiss zongorajátéka lesz hallható a Zenetudományi Intézetben, kora este Fülei Balázs, Lesták-Bedő Eszter és Szőke Zoltán korhű hangszereken adja elő Beethoven műveit a Városházán, majd ugyanott este kilenc órától a jazz-rajongókat várja a Jazzical Trio Beethoven-inspirálta feldolgozásokkal. Május 6-án az Új utak Beethovenhez sorozat második koncertjén kamarazenét hallgathatnak az érdeklődők, fiatal művészek tolmácsolásában.

A fesztivál Beethoven 1800. május 7-i budai fellépésének évfordulóján emlékhangversennyel zárul. Ekkor kerül sor a tavaly elkezdődött Beethoven-szimfóniák sorozat 2. koncertjére, a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar előadásában. Az esten Beethoven G-dúr zongoraversenye is felcsendül Berecz Mihály előadásában.

Budapest, 2018.03.26.

Lantos Melinda sajtófőnök – 06-20-264-9050