Koncertek

Roll over BEAThoven | Benkő László és Balázs Fecó koncertje<br>Roll over BEAThoven | A concert by László Benkő and Fecó Balázs” />
                  </div>
        <h2 class=Roll over BEAThoven | Benkő László és Balázs Fecó koncertje
Roll over BEAThoven | A concert by László Benkő and Fecó Balázs

2019. május 3.

19:30
Sztárvendég: Szakcsi Lakatos Béla

Közreműködik: a Rajkó Zenekar


Jegyek

Guest Star: Béla Szakcsi Lakatos

Featuring: Rajkó Band


Tickets

Nem kétség, hogy Beethoven elképesztően nagy hatással volt az utána jövő generációk klasszikus zeneszerzőire. De mi köze van a könnyűzenéhez? Gyakran mondják, hogy Beethoven visszafordíthatatlanul megváltoztatta azt, ahogyan a zenéről gondolkozunk. Darabjai és személyisége a képzeletünkben elválaszthatatlanokká váltak, akárcsak a nagy popikonok esetében. Kultikus alakja egy olyan művészideált képvisel, aki képes áttörni a saját fizikai és mentális korlátait, és a legnagyobb küzdelmek árán is mindig a kiválóságra törekszik. Beethoven műveire gyakran tekintünk úgy, mint belső harcainak, nyughatatlanságának megnyilvánulására. Az az erő és az önkifejezésnek az a mélysége, amellyel élni tudott, kortól, műfajtól és stílustól függetlenül rengeteg zenészt inspirált.

A Beethoven által is képviselt zseni egyszerre isteni és démoni kultusza a popsztárok iránti rajongásunkban is tovább él. Egyszerűen szükségünk van rá, hogy a művészek életét és személyiségét alkotásaikkal összhangban lássuk, és érzelmileg is kapcsolódhassunk azokhoz a szerzőkhöz, előadókhoz – legyen szó akár Beethovenről, akár a kedvenc rocksztárunkról vagy popénekesünkről –, akiknek a zenéje igazán hatással van ránk. Elgondolkodtató, hogy az a Beethoven-kép, amelyet két évszázad során felépítettünk, valójában mennyire van összhangban a zenéjével és annak belső lényegével. Ugyanakkor legalább ilyen izgalmas elgondolkozni azon is, hogyan teremtettük meg a történelem során és hogyan teremtjük meg ma is a zenei ikonjainkat, azokat a sztárokat, akikért őszintén lelkesedhetünk.

Beethoven azonban nemcsak a sztárok kultuszában él tovább, ha könnyűzenéről van szó, de műveinek különböző részletei néhány nagy slágerben is ott rejlenek. John Lennont például a „Holdfény” szonáta inspirálta a Beatles Because című dalának megírására. Mikor hallotta Yoko Onót ezt a darabot gyakorolni, megkérte őt, hogy játssza el a művet visszafelé. Így talált rá arra a jól felismerhető akkordmenetre, amelyre az Abbey Road albumon található dalát felépíthette. Ugyancsak közvetlenül kapcsolódik Beethoven zenéjéhez a Deep Purple Exposition/We Can Work it Out című dala, melyben megtalálható a 7. szimfónia 2. tételének elektronikus feldolgozása. A Deep Purple egyik tagja, Jon Lord klasszikusan képzett orgonista volt, zeneszerzőként saját szimfonikus művei mellett ő emelt be több klasszikus elemet is az együttes repertoárjába. Leonard Bernstein klasszikusa, a West Side Story sem kerülhette el Beethovent: a rengeteg feldolgozást megért Somewhere című sláger témáját az 5. zongoraverseny második tétele inspirálta. Billy Joel pedig az An Innocent Man című albumán társszerzőként is feltüntette Beethovent, This Night című dalához kapcsolódva, melyhez a „Patetikus” szonátából merített ihletet.

A Beethoven Budán Fesztivál improvizációs estjén ezúttal a magyar könnyűzenei élet két halhatatlan ikonja, Benkő László és Balázs Fecó mutatják meg, hogyan kapcsolódhat az ő zenei világuk Beethoven műveihez.

There is no doubt that Beethoven had an amazingly grand influence on the generations of classical music composers that came after him. But, how is this connected to popular music? It is often said that Beethoven irreversibly changed how we think about music. His music and his personality became inseparable in our minds, just as in the case of great pop icons. His cultic figure represents such an artist ideal who is able to break his own physical and mental limitations, and always aspires for excellence despite great struggles. The power and depth of self-expression that he was able to display inspired a multitude of musicians irrespective of era, genre and style. At the improvisation evening of the Beethoven in Buda Festival, this time two immortal icons of Hungarian pop music, László Benkő and Fecó Balázs, show how their world of music can be connected to the works of Beethoven.

Helyszín

Hagyományok Háza, Corvin tér 8.
Budapest, 1011