Koncertek

MŰSORVÁLTOZÁS! Beethoven Fortepianón | Stefania Neonato (IT) zongoraművész koncertje<br>CHANGE OF PROGRAM! Beethoven on fortepiano | A concert by Stefania Neonato” />
                  </div>
        <h2 class=MŰSORVÁLTOZÁS! Beethoven Fortepianón | Stefania Neonato (IT) zongoraművész koncertje
CHANGE OF PROGRAM! Beethoven on fortepiano | A concert by Stefania Neonato

2019. május 5.

17:00

Jegyek / Tickets


Beethoven: cisz-moll szonáta, op. 27/2 („Holdfény”)
I. Adagio sostenuto
II. Allegretto
III. Presto agitato

Beethoven: C-dúr szonáta, op. 53 („Waldstein”)
I. Allegro con brio
II. Introduzione: Adagio molto
III. Rondo. Allegretto moderato — Prestissimo

Beethoven: e-moll szonáta, op. 90
I. Mit Lebhaftigkeit und durchaus mit Empfindung und Ausdruck
II. Nicht zu geschwind und sehr singbar vorgetragenBeethoven három különböző arca elevenedik meg az olasz Stefania Neonato koncertjén, aki fortepiano játékosként komoly nemzetközi fesztiválok állandó vendége. Neonato a New York-i Cornell Egyetemen Malcolm Bilson irányításával doktori fokozatot is szerzett a historikus előadói gyakorlat területén.
„Virágszál két szakadék között” – így jellemezte Liszt a második tételét annak a Beethoven-szonátának, mely a keletkezése óta eltelt több mint két évszázad alatt a szerző legnépszerűbb zongoraműve lett. A „Holdfény” szonáta ikonikus mellékneve azonban nem Beethoventől, hanem egy költőtől, Ludwig Rellstabtól származik, aki a holdfényes Vierwaldstätti-tóhoz hasonlította a darab első tételét. A fantáziaszerű szakaszokban rendkívül gazdag szonátát követően egészen másképp jelenik meg a fény és a ragyogás a C-dúr „Waldstein” szonátában, melyet a zeneszerző egy fontos barátjának és támogatójának, Ferdinand von Waldstein grófnak dedikált. Az „Aurora” néven is ismert darab a képzeletünkben sok szálon kapcsolódhat a hajnal képéhez és hangulatához. „Élénken, végig érzéssel és kifejezéssel” és „Nem túl gyorsan, nagyon éneklően játszva” – így szólnak a koncertet záró e-moll szonáta tételeinek feliratai, melyeket Beethoven a korábbi olasz gyakorlattal szakítva már németül jelölt a kottában.

Helyszín

De la Motte – Beer-palota, Dísz tér 15.
Budapest, 1014