„Ezek a művek kedvenceim”

Várnegyed – 2017. 04. 06. (5. oldal)
„Ezek a művek kedvenceim”

Május 4-én Érdi Tamás Junior Prima és Prima Primissima-díjas zongoraművész koncertjét élvezhetik a klasszikus és romantikus muzsika barátai. A művésszel emlékeiről, terveiről és a játék öröméről beszélgettünk

– Hét év után tér vissza a Beethoven Budán fesztiválra. 2010 májusában Kocsis Zoltánnal egy korai Beethoven szonátát játszottak a Várszínház színpadán, ott, ahol egykor Beethoven is fellépett. Hogyan emlékszik közös koncertjeikre?
– Nagyon örültem, amikor hét évvel ezelőtt Kocsis Zoltán felhívott, hogy tanuljam meg ezt a négykezes D-dúr szonátát, mert a Várszínház színpadán szeretné, ha együtt játszanánk, s ezzel emlékeznénk Beethoven egykori budavári fellépésére. Nemcsak Beethoven miatt örültem ennek a felkérésnek, hanem mert Zolival játszani számomra mindig fantasztikus élmény volt!
Ilyen alkalmakkor többet tanultam Tőle, mint egy egyetemi kurzuson. Azt hiszem, közös kedvencünk – Mozart A-dúr zongoraversenye – volt számomra a legnagyobb élmény, ezért is játszottam most március 7-én a MÜPÁ-ban, a Concertóval – sajnos már csak az emlékére.
Rémes már csak múlt időben beszélni Róla!
Mióta meghalt, nem is tudok leülni úgy a zongorához, hogy ne gondoljak Rá.

Érdi Tamás

– A Beethoven Budán 2017 fesztiválon ezúttal két népszerű szonáta, a Holdfény és a Vihar hangzik el, majd Liszt műveket játszik. A zongoraművész számára könnyebbséget vagy inkább nehézséget jelent örökzöldeket előadni?
– Számomra minden mű megtanulása nehézségek be ütközik, mivel én nem tudom elővenni a kottát, és lazán lejátszani a darabot. Amíg az enyém lesz egy mű, hangról hangra fejben újrakomponálva és rögzítve, az az igazi küzdelem. Így aztán nem olyan szempontok alapján válogatok, hogy örökzöld-e vagy sem, hanem ami megtetszik, amit megszeretek, azt tanulom meg. Ezek a művek mind a kedvenceim.

– A hangverseny második részében a Vándor-évek sorozatból választott három állomást és elhangzik a Mephisto keringő is. Beethoven és Liszt milyen személyes és milyen zenei kapcsolatban álltak egymással?
– Mivel szeretek gyerekeknek is koncertezni, ami óhatatlanul megköveteli, hogy meséljek is nekik, sok-sok olyan információt is össze kellett gyűjtenem, ami érdekes, és sokszor nincs is hiteles, bebizonyított alapja. Ilyenekben bővelkedik a zeneirodalom Beethoven és Liszt esetében is. Van egy nagyon kedves történet, igaz, vagy sem nem tudni, bár állítólag Liszt is mesélte egyik tanítványának. Amikor Beethoven meg hallotta Lisztet zongorázni, homlokon csókolta és azt mondta neki, hogy még sok örömöt szerez majd az embereknek. Szép történet, akár igaz is lehet! S még van egy másik személyes zenei kapcsolat, hogy Beethoven Czernyt tanította, Czerny pedig a kis Lisztet.