Ismét zeneszerzőverseny a Beethoven Budán Fesztiválon

Március 14-ig lehet pályázni a Budavári Beethoven Zeneszerzőversenyre, amelynek összdíjazása 6000 euró.  A 2019. április 30. és május 7. között megrendezendő 20. Beethoven Budán Fesztivál keretében ismét zeneszerzőversenyt hirdet a Budavári Önkormányzat, a pályázók ezúttal Beethoven Tavaszi szonátájára komponálhatnak.

A második alkalommal meghirdetett Budavári Beethoven Zeneszerzőversenyre nevezni új, eddig nem előadott, olyan önálló zeneművel lehet, amely Beethoven hegedűre és zongorára írt op. 24-es F-dúr „Tavaszi” szonátájának egy felismerhető motívumára épülő kompozíció. A pályamű hossza 7-12 perc lehet, apparátusa hegedű-zongora. A hangszerek csak akusztikusan szerepelhetnek, elektronika nem használható. Egy pályázó maximum három pályaművel indulhat. A verseny összdíjazása 6000 euró. A három díjazott mű gálakoncert keretében hangzik majd el a 2019-es Beethoven Budán Fesztiválon.

A jubileumi fesztiválon a zeneszerzőverseny mellett egy héten keresztül tizenhat koncert közül válogathatnak a zenerajongók az I. kerület számos helyszínén. A Jókai Anna Szalonban és a De la Motte – Beer Palotában délutáni szalonkoncerteken felcsendül Beethoven összes szimfóniája korabeli kamarazenei átiratokban, de fellép Malcolm Bilson amerikai fortepiano-művész és Szabó Balázs orgonaművész is, a Városházán pedig a korábbi évekhez hasonlóan ifjú tehetségek mutatkoznak be.

Az esti koncertek összeállításakor a szervezők továbbra is törekednek arra, hogy műfaji határokon átívelő különlegességekkel örvendeztessék a hallgatóságot: a Hagyományok Házában, a Várkert Bazárban, a Zenetudományi Intézetben vagy éppen a MOM Kulturális Központban a komolyzenei koncertek mellett jazz, beszélgetős és könnyűzenei estek is szerepelnek majd a kínálatban. Az egyhetes komolyzenei sorozaton előkelő művészi névsor várja az érdeklődőket: a fesztivál vendége lesz Baráti Kristóf hegedűművész és Berecz Mihály zongoraművész, fellép a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar és Purcell Kórus, Fülei Balázs, Balázs János, Balog József zongoraművészek és a Budafoki Dohnányi Zenekar is. Közös koncerten lép színpadra Benkő László és Balázs Fecó, de Király Csaba és Szilasi Alex improvizációi is színesítik a palettát. A fesztivál egyik újdonsága a táncművészet beemelése a programsorozatba: Beethoven zenéjére a Győri Balett és a Nemzeti Táncszínház közös produkcióját láthatja majd a közönség. 

A fesztivál Beethoven 1800. május 7-i budai fellépésének évfordulóján emlékhangversennyel zárul a zeneszerző fellépésének egykori színhelyén, a Várszínházban.

A 2018-as Beethoven Budán Fesztivál programjáról dokumentumfilm is készült, amelyet először 2018. december 25-én mutatott be az ECHO Televízió.