Kadencia

[cmsmasters_row data_width=”boxed” data_padding_left=”3″ data_padding_right=”3″ data_top_style=”default” data_bot_style=”default” data_color=”default” data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″][cmsmasters_column data_width=”1/1″][cmsmasters_text animation_delay=”0″]

Záborszky Katariina a Beethoven-kadenciaverseny nyertese

Kihirdették a Budavári Önkormányzat Kadenciaversenyének győztesét. A zsűri Záborszky Katariina hegedűre írt kompozícióit ítélte a legjobbnak. A nyertes 2017. május 3-án, a Beethoven Budán 2017 fesztivál nyitóhangversenyén mutatkozhat be, és játszhatja el műveit a Budafoki Dohnányi Zenekarral. 

A Budavári Önkormányzat által meghirdetett pályázatra összesen nyolc kadencia érkezett, amelyek közül öttagú szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. A fiatal hegedűművészeknek Beethoven D-dúr hegedűversenyének I., II. és III. tételéhez kellett új, eddig nem publikált kadenciát komponálniuk. Egy versenyző maximum három pályázatot küldhetett.

A pályaműveket a Budavári Önkormányzat által felkért zsűri bírálta el, amelynek elnöke Rolla János Kossuth-díjas hegedűművész, tagjai Pauk György hegedűművész, a londoni Royal Academy of Music professzora; Fekete Gyula zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezetője; Mácsai János zenetörténész és Zombola Péter zeneszerző voltak.

A zsűri tételenként választotta ki a nyertes kadenciát. Egybehangzó döntésük alapján az I., II. és III. tételhez is Záborszky Katariina komponálta a legjobb művet. A Finnországban élő hegedűművész így 3000 euró díjazásban részesül, továbbá bemutatkozhat a Beethoven Budán 2017 fesztivál nyitóhangversenyén, május 3-án a Budai Várban.

Váltsa meg jegyét a nyitókoncertre ide kattintva!

A Beethoven Budán Fesztivál és Kadenciaverseny ötletgazdája Dr. Nagy Gábor Tamás Budavár polgármestere, aki a tavalyi, nagysikerű – zongoristák számára kiírt – kadenciaverseny után idén a hegedűművészeket kívánta új Beethoven-interpretációk komponálására inspirálni.

[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row][cmsmasters_row data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_bot_style=”default” data_top_style=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsmasters_column data_width=”1/1″][cmsmasters_text animation_delay=”0″]

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A Budavári Önkormányzat a „Beethoven Budán 2017” komolyzenei koncertsorozat keretében ismét Beethoven kadenciaversenyt hirdet. A verseny célja, hogy inspirálja a hegedűmûvészeket, hogy saját kadenciát írjanak és játsszanak Beethoven hegedűversenyéhez, bemutatva  ezzel elképzeléseiket, új interpretációkat teremtve a Beethoven-művekhez.

NEVEZÉS

A  versenyben való részvétel nevezéshez kötött, a versenyre 35 éves kor alatt lehet jelentkezni.

Nevezési határidő: március 31. 12:00

Nevezni új, eddig nem publikált vagy előadott, a pályázó által komponált és előadott kadenciával lehet Beethoven: D-dúr hegedűverseny (op. 61) I., II. és III. tételéhez.

Egy pályázó maximum három pályázatban vehet   részt, minden pályázatot külön-külön, saját jeligével kell leadni. A zsűri tételenként választja ki a legjobb kadenciát, így három első helyezett születik.

A három legjobb pályamű 1000 – 1000 euró díjazásban részesül.

A pályaműveket zárt, jeligével ellátott borítékban kell leadni 2017. március 31-én déli 12 óráig a Budavári Önkormányzat Ügyfélszolgálati Irodájában (1014 Budapest, Kapisztrán tér 1.). A pályaművek a megadott határidőig postán is beküldhetők a Budavári Önkormányzat postacímére  (1250 Budapest, Pf. 35.) A küldeménynek a határidőig meg kell érkeznie  a címre. A borítékra kérjük ráírni a jeligét és azt, hogy „Beethoven kadenciaverseny”.

A pályamű mellett  lezárt, jeligével ellátott  borítékban kell megadni  a pályázó személyes adatait: név, lakcím, elérhetőség, rövid fényképes életrajz.A pályaműveket hangfelvételen  kell beadni (pl. CD, pendrive vagy memóriakártya), de a pályázó egyéni döntése alapján kottás lejegyzés is mellé- kelhető. Azokat a pályázatokat (pl. videofelvétel), amelyen a szerző vagy az előadó azonosítható, nem tudjuk figyelembe venni, mivel sértik a pályázat anonimitását. A felvételnek nem szükséges tartalmaznia a teljes tételt, elég maga a kadencia.

Amennyiben a felvétel a teljes tételt tartalmazza, a kíséret lehet  zenekari vagy zongorakíséret  is. A felvétel technikai mináségének értékelése nem bírálati szempont, de javasolt technikai értelemben is élvezhető minőségű felvétel beadása.

Értékelés

A  pályázatokat a Budavári Önkormányzat által felkért zsűri bírálja el.

A zsûri tagjai:

Rolla János  Kossuth-díjas hegedûmûvész, a zsűri elnöke

Pauk György hegedűművész, a londoni Royal Academy of Music professzora

Fekete Gyula zeneszerző, a Liszt Ferenc Zenemûvészeti Egyetem tanszékvezetője

Mácsai János  zenetörténész

Zombola Péter  zeneszerző, az MR Zenei Együttesek mûvészeti vezetője

Díjazás, nyeremények

A Hegedűverseny egyes tételeihez született legjobb kadenciák díjazása egyenként 1000-1000 euró. A győztes pályázatok szerzői vállalják, hogy nagyzenekari kísérettel előadják a Hegedűverseny egy-egy tételét az általuk komponált kadenciával a  Beethoven Budán 2017 nyitóhangversenyén, 2017. május 3-án este a Budai Várban.A zsűri döntése  ellen  felszólalásnak  vagy jogorvoslatnak nincs helye. Az Önkormányzat a nem díjazott pályaműveket a pályázóknak visszaszolgáltatja, azokat személyesen vagy meghatalmazott útján a bírálatot követő 60 napon belül lehet átvenni. Ezt követően a pályázat kiírója a pályaművek megőrzésére nem vállalkozik, azokért felelősséget nem vállal.

Jogi vonatkozások

Az elkészült pályaművek szerzői joga a szerzők tulajdonát képezik. A versennyel kapcsolatos minden képi és írott anyag a versenyt szervező Budavári Önkormányzat szellemi tulajdona, azok felhasználása, másolása, sokszorosítása kizárólag a szervező írásbeli hozzájárulásával lehetséges.A verseny szervezője fenntartja magának a jogot, hogy esetlegesen alacsony számú nevezés esetén a versenyt nem indítja el. Ebben az esetben a jeligés borítékok felbontásra kerülnek és a beküldött pályamunkákat az önkormányzat 30 napon belül visszajuttatja a pályázóknak.

A pályázók adatai  kizárólag a verseny lebonyolításához kerülnek nyilvántartásba, azok harmadik fél számára nem kerülnek átadásra.

A nevezéssel a nevező személy elfogadja a jelen szabályzatot.

[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]