Kezdődik a Beethoven Budán Fesztivál

Kezdődik a Beethoven Budán Fesztivál

A Budavári Önkormányzat 19. alkalommal rendezi meg a Beethoven budai fellépésének emlékét őrző koncertsorozatot. Az idei fesztiválon 10 koncerttel és tucatnyi házimuzsikálással várják a zenerajongókat május 1. és 7. között Budán. A nyitóhangversenyt az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adja, Vashegyi György vezényletével a Krisztinavárosi Plébániatemplomban.

A nyitóhangversenyen felcsendül Beethoven C-dúr „kismartoni” miséje, amelyet az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus szólaltat meg. A formációk a régizenei kompozíciók legkiválóbb autentikus előadói közé tartoznak Magyarországon. Az alapításuk óta eltelt mintegy 30 év alatt az együttesek Vashegyi György vezetésével nemcsak a hazai koncertéletnek váltak meghatározó részévé, hanem nemzetközi porondon is az egyik legsikeresebb magyar szimfonikus zenekarként és kórusként jegyzik őket. 1998 óta több világpremier-lemezfelvételt is készítettek – többek között Charpentier, Michael Haydn, Istvánffy, Kraus, Lickl, Manna és Tartini műveiből. A Budavári Önkormányzat régóta támogatja az Orfeo Zenekart.

Május 2-án a Budavári Beethoven Zeneszerzőverseny győzteseinek műveit mutatják be a Zenetudományi Intézetben, majd május 3-án az Új utak Beethovenhez című sorozat első koncertje a Budavári Városházán lesz, ahol ifjú tehetségek szólaltatják meg Beethoven örök dallamait. Ugyanezen a napon a Sárik Péter trió X Beethoven előadása lesz a MOM Kulturális Központban. Május 4-én az Oláh Kálmán Trió az idén 25 éves Budafoki Dohnányi Zenekarral lép fel a MOM Kulturális Központban. Május 5-én délután egy regensburgi ifjú tehetség, Christoph Preiss zongorajátéka lesz hallható a Zenetudományi Intézetben, kora este Fülei Balázs, Lesták Bedő Eszter és Szőke Zoltán korhű hangszereken adja elő Beethoven műveit a Városházán, majd ugyanott este kilenc órától a jazz-rajongókat várja a Jazzical Trio Beethoven-inspirálta feldolgozásokkal. Május 6-án az Új utak Beethovenhez sorozat második koncertjén kamarazenét hallgathatnak az érdeklődők, fiatal művészek tolmácsolásában.

A fesztivál Beethoven 1800. május 7-i budai fellépésének évfordulóján emlékhangversennyel zárul. Ekkor kerül sor a tavaly elkezdődött Beethoven-szimfóniák sorozat 2. koncertjére, a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar előadásában. Az esten Beethoven IV. szimfóniája és G-dúr zongoraversenye is felcsendül Berecz Mihály közreműködésével.

A Budavári Önkormányzat a következő napokban további különleges koncertekkel és házimuzsikálással várja az érdeklődőket. Több koncertet a Bartók Rádió élőben közvetít.

További információ: www.beethovenbudan.hu

Lantos Melinda sajtófőnök – 06-20-264-9050

Budapest, 2018. május. 1.