Közönségsikerrel zárult a 19. Beethoven Budán Fesztivál

Tíz nagy koncerttel és csodálatos házimuzsikákkal zárult az idei Beethoven Budán Fesztivál. A május 1-7. között megrendezett zenei programsorozaton ezernél is többen hallgatták meg Beethoven örök dallamait különböző előadásokban. Az idei fesztivál újdonsága a házimuzsika volt, amely a közönség és a művészek körében is népszerűnek bizonyult.  

A Budavári Önkormányzat 19. alkalommal rendezte meg a Beethoven budai fellépésének emlékét őrző koncertsorozatot. A fesztivált Lőrinczy György, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke nyitotta meg a Krisztinavárosi Plébániatemplomban. A teltházas nyitóhangversenyen Beethoven C-dúr miséje csendült fel az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus előadásában, Vashegyi György vezényletével.

Május 2-án nagy sikerrel mutatták be a Budavári Beethoven Zeneszerzőverseny négy győztes pályaművét a Zenetudományi Intézetben. A szakmai zsűri döntése szerint megosztott első helyezett lett Ott Rezső és Oláh Patrik Gergő. A második díjat Balogh Máté kapta, a harmadik helyen pedig Leszkovszki Albin végzett. A díjat a zsűri elnökétől, Maros Miklós zeneszerzőtől és dr. Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármesterétől vehették át a győztesek. A gálakoncerten először a pályázat alapjául szolgáló Beethoven An die ferne Geliebte (A távoli kedveshez) című dalciklusát hallhatták az érdeklődök Szutrély Katalin és Balog József előadásában. A kortárs darabokat pedig Balog József Liszt-díjas zongoraművész, Rácz József (hegedű), Szűcs Boglárka (brácsa) és Zétényi Tamás (cselló) adták elő.

Az idei fesztiválon az eddiginél nagyobb hangsúlyt kapott a jazz. Három formáció Beethoven-interpretációit is meghallgathatták az érdeklődők. A 2015-ös Beethoven Budán Fesztiválon hallhatta a nagyközönség először a Sárik Péter Trió Beethoven jazz-feldolgozásait. A bemutató harmadik évfordulójára elkészült a program vonószenekarral kibővített változata, amely először hangzott el Budapesten. Közönségsiker lett Oláh Kálmán jazz-zongorista műve, amelyet a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarral közösen adott elő. A szerzeményt a Beethoven Budán Fesztivál felkérésére készítette a művész. A Jazzical Trio szintén Beethoven műveiből válogatott, amelyeket eredeti karakterük megőrzésével, mégis egészen újszerű megközelítésben játszottak el a fesztiválon.

A tucatnyi házimuzsika program a művészeket és a közönséget is elvarázsolta, sokan voltak kíváncsiak ezekre az örömzenélésekre. Az ingyenes programokon kiemelt tehetségű zeneakadémiai növendékek épp úgy felléptek, mint Liszt Ferenc-díjas, illetve nemzetközi hírű Kossuth-díjas muzsikusok. Többek között Vásáry Tamást, Balázs Jánost, Balog Józsefet, Bogányi Gergelyt, Baranyay Lászlót, Szabó Balázst és Szüts Aport is hallhatta a közönség.

 

Házimuzsikákon és két hangversenyen is bemutatkoztak fiatal zenészek az egy hetes programsorozaton.

Az 1800. május 7-i Beethoven-koncert évfordulójának emlékhangversenyén óriási sikert aratott Berecz Mihály zongorajátéka és az Orfeo Zenekar. Ezzel a csodálatos koncerttel zárult a Beethoven Budán Fesztivál. A Hadtörténeti Múzeumban először Beethoven IV. szimfóniája csendült fel, majd a G-dúr zongoraversenyt hallhatták az érdeklődök.

A Beethoven Budán Fesztivál több koncertjét a Bartók Rádió élőben közvetítette.

A Budavári Önkormányzat – tervei szerint – jövőre is megrendezi a Beethoven Budán Fesztivált. A szervezők célja, hogy a koncertsorozat 2020-ra – a zeneszerző születésének 250. és budai fellépésének 220. évfordulójára – egy nemzetközileg jegyzett zenei fesztivállá nője ki magát.

Budapest, 2018. május 9.

További információ: www.beethovenbudan.hu

Lantos Melinda sajtófőnök – 06-20-264-9050