Különleges zenei élményt kínál az idei fesztivál

Várnegyed – 2017. 02. 23. (5. oldal)
Különleges zenei élményt kínál az idei fesztivál
Beethoven Budán 2017

A Budavári Önkormányzat idén immár 18. alkalommal rendezi meg a Beethoven Budán Fesztivált, amely a zeneszerző budai fellépésének állít emléket. A május 3. és 7. között megrendezésre kerülő rendez vénysorozaton a korábbinál több koncerttel és különleges előadásokkal várják a zenerajongókat.

A programsorozatot bemutató sajtótájékoztatón dr. Nagy Gábor Tamás polgármester felidézte, hogy az első koncertet 2000. május 7-én rendezte meg az önkormányzat, Beethoven budai fellépésének 200. évfordulóján. Majd 2010-ben már több hangversenyből álló programsorozatot kínáltak és az immár nemzetközi szinten is ismert komolyzenei fesztivál évről évre egyre több érdeklődőt vonz a Budai Várba. – Mindez jól mutatja, hogy az igényes zenei kulturális életnek nagy hagyománya, értő közönsége és jövője is van a fővárosban. Beethoven zenéje pedig nem pusztán a hallgatóságot varázsolja el, de az előadók számára is inspiratív – mondta a polgármester. Hozzátette: szeretnék, ha a Beethoven Budán Fesztiválnak köszönhetően 2020-ra Bonn és Bécs mellett – Budapest felzárkózna a német zeneszerzőt ünneplő történelmi városok közé.

Az önkormányzat fontosnak tartja, hogy a fesztivál keretében lehetőséget biztosítson a fiatal művészeknek a bemutatkozásra. Éppen ezért ebben az évben is megrendezik a kadenciaversenyt, amelyre most fiatal – 35 év alatti – hegedűművészek jelentkezését várják. Nevezni március 31-ig lehet új, eddig nem publikált vagy előadott, a pályázó által Beethoven D-dúr hegedűversenyének (op. 61.) I., II. és III. tételéhez komponált és eljátszott kadenciával. A szakmai zsűri tételenként választja ki a legjobb kadenciát, így három első helyezett születik, akiket egyenként 1000-1000 euróval díjaznak.

Vásáry Tamás és Rolla János

Rolla János Kossuth-díjas hegedűművész, a kadenciákat elbíráló zsűri elnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy Beethoven hegedűversenye egyedi darab a zeneirodalomban, nagyon nehéz feladat előtt állnak a kadenciaversenyre jelentkezők. Ugyanakkor mindenkit arra biztatott, hogy próbálja ki magát, hiszen a kadencia az a műfaj, amely lehetőséget ad a művésznek a virtuozitása bemutatására. Mint mondta, jelenleg a hangversenyeken a már korábban leírt, jól bevált kadenciák hangoznak el és ez korlátok köré szorítja az előadókat és bizonyos mértékig uniformizálódnak a koncertek. Rolla János reméli, hogy a verseny eredményeként gazdagodik a Beethoven-művekhez írt és előadott kadenciák sora.

Szűts Apor, a tavalyi kadenciaverseny győztese is a részvételre buzdított. Azt tanácsolta, hogy a zenészek improvizáljanak, játszanak a darabbal és a hangszerrel, hiszen ha valaki foglalkozik a témával, biztosan „talál magában” egy jó kadenciát. Mint mondta, a kadencia egyfajta véleményalkotás a műről, márpedig minden előadónak van véleménye az adott darabról. Ezt kell kidolgozni, megfogalmazni és leírni.

A kadenciaverseny győztes pályázói lehetőséget kapnak arra is, hogy nagyzenekari kísérettel adják elő kadenciájukat a Beethoven Budán 2017 nyitókoncertjén. Az 1800. május 7-i Beethoven-koncert évfordulójának emlékhangversenyén különleges ősbemutatóra kerül sor. Beethoven IX. szimfóniája – amelynek eredeti, 1824. évi ősbemutatója szintén éppen május 7-re esett – Szabó Balázs orgonaművész két orgonára és kórusra meg álmodott átiratában csendül fel a Mátyás-templomban. A zenész a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: nehéz, de izgalmas feladat Beethoven legismertebb művének átiratát elkészíteni, mert a nagyzenekar „háromdimenziós hangzását” pontosan és érthetően kell két orgonára átdolgozni.