Május 1-7.: Új helyszínek, műfaji sokszínűség, neves előadók, házikoncertek – Nagy Gábor Tamás a fesztiválról

Május 1-7.: Új helyszínek, műfaji sokszínűség, neves előadók, házikoncertek – Nagy Gábor Tamás a fesztiválról

Beethoven, az örök inspiráció

Dr. Nagy Gábor Tamás polgármester kezdeményezése nyomán május 1-7. között immár 19. alkalommal rendezi meg a Budavári Önkormányzat a Beethoven Budán Fesztivált. A koncertsorozat egyik jellegzetessége, hogy évről évre újabb és újabb meglepetésekkel, műfaji sokszínűséggel várja az érdeklődőket, hogy bemutassa: Beethoven több mint klasszikus.   Zenéje akár korabeli hangszereken, akár jazz –formációban, nagyzenekari kísérettel vagy kamarakoncerten megszólaltatva is különleges élményt és újabb inspirációkat nyújt.

– Közel két évtizede rendezi meg az önkormányzat a Beethoven Budán Fesztivált. Tudnak még újdonságokkal, különlegességekkel készülni?

– Éppen a közel húsz éves tapasztalat alapján mondhatom, hogy igen. Beethoven hatalmas életműve nem egy lezárt zenetörténeti fejezet, hanem újra és újra felfedezhető. Az itt fellépő művészek is többször említették, hogy amikor újra elővették a Beethoven-kottákat, számos inspirációt merítettek belőle, mindig képesek felfedezni benne valamit, és ezt szívesen meg is osztják a közönséggel.

– Új helyszínekkel bővül idén a Beethoven Budán Fesztivál. Miért van szükség más koncerttermekre?

–  Egyrészt a koncertsorozat iránt egyre nagyobb az érdeklődés mind a szakma, mind a közönség, részéről. Ezért az idei évben már nem pusztán I. kerületi helyszíneken tartunk koncertet, hanem a XII. kerületben a MOM Kulturális Központban is. Másrészt a Budai Várban zajló felújítások miatt is szükség volt arra, hogy új koncerthelyszíneket keressünk. A Várszínház, a Budai Vigadó épületének még zajlik a felújítása, a Hillebrand-terem esetében pedig már a tervezés és az előkészítés fázisán dolgoznak a szakemberek.

– A klasszikus nagykoncertek mellett idén házimuzsikával is várják a zenerajongókat.  Miért tartják fontosnak, hogy ezt a hagyományt felelevenítsék?

– Számunkra az a megszokott, hogy az előadók színpadokon, koncerttermekben lépnek fel, Beethoven idejében azonban alapvető zenélési formának számított, hogy arisztokrata vagy polgár családok szalonjaiban muzsikáltak maguk a zeneszerzők. Közelről látni, szinte átérezni azt, ahogyan a művész – sokszor rezonálva a közönségre – formálja,  alakítja az előadását, egyszeri és megismételhetetlen pillanat. Ezt szeretnénk minél többekkel megosztani. Megmutatjuk, hogy a komolyzene nem elefántcsonttoronyban létező, a laikus közönség számára csak nehezen értelmezhető jelenség. A zene ugyanis mindenkié: kapcsolatot teremt az emberek között, igazi közösségformáló ereje van. A zenét mindenki érti, mindenkire hatással van. Egy házikoncerten ez az élmény még inkább „kézzelfoghatóvá” válik, és lehetőséget teremt arra is, hogy a hallgatóság együtt, akár a művésszel közösen értelmezze a zeneművet.  Nem titkolt célunk, hogy a házimuzsikálással arra ösztönözzük a fiatalokat, hogy foglalkozzanak zenével, tanuljanak meg egy-egy hangszeren játszani. Tudom, hogy ez nem könnyű feladat, hosszú évekig tartó folyamat, de egy életre szóló ajándék.

– Hol lesznek házikoncertek és kik lépnek fel?

– A kerületben több helyszínen – a Várban, a Vízivárosban és a Krisztinavárosban –  is lesznek házimuzsikálások. Sőt, a Városházán a dísztárgyalót is megnyitjuk a közönség előtt. A fellépők között lesznek neves előadóművészek, a Farkas Ferenc Zeneiskola pedagógusai és zeneakadémiai tanárok és diákok is. Kilétük legyen meglepetés!

– Tíz koncertre várják a látogatókat május elején. Melyik az Ön számára leginkább várt előadás?

– Minden koncert más és más. Abban azonban mindegyik közös, hogy egyszeri és megismételhetetlen élményt nyújt. Nagyon nehéz tehát egyetlen programot kiemelni.  A nyitókoncerten a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar és  a Purcell Kórus Beethoven: C-dúr miséjét adja elő. A krisztinavárosi templomban felcsendülő zenemű biztosan különleges élmény lesz. Május 2-án a Budavári Beethoven Zeneszerzőverseny díjazottjainak műveit adják elő. Nagyon érdekes lesz meghallgatni, hogy a kortárs zeneszerzők milyen gondolatokkal, milyen inspirációkkal dolgoztak. Május 3-án és 4-én a MOM Kulturális Központban két jazz-feldolgozás hallható majd: a Sárik Péter Trió és a BTA Szimfonikusok Vonószenekara, valamint az Oláh Kálmán Trió és a Budafoki Dohnányi Zenekar mutatja be műsorát. Május 5-én a Városházán Fülei Balázs, Lesták Bedő Eszter, Szőke Zoltán korhű hangszereken adnak koncertet. Ennek a műsornak külön érdekessége, hogy elhangzik az a kürtszonáta, amely Beethoven 1800. május 7-i koncertjén is bizonyíthatóan felcsendült. A záróhangversenyen a Beethoven-szimfóniák sorozat 2. koncertjére kerül sor, a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar előadásában. Beethoven III. szimfóniája után a G-dúr zongoraversenyt hallhatja a közönség, amelyet Berecz Mihály Graf fortepianon szólaltat majd meg. Emellett pedig – ahogyan már említettem – lesznek kamarazenélések: Új utak Beethovenhez címmel a fiatal tehetségek is bemutatkoznak. Úgy vélem, ilyen széles programkínálatból mindenki megtalálja a maga számára kedves koncertet.

– A Beethoven Budán Fesztivál mindig nagy hangsúlyt fektetett ara is, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson fiatal tehetségek számára. Most kikkel ismerkedhet meg a közönség?

– Az Új utak Beethovenhez sorozat koncertjeinek keretében Radnóti Rózát, Kapor Andrejt, Kurgyis Andrást, Baranyai Barnabást, Dolfin Balázst, Szilasi Dávidot, Kruppa Bálintot, Osztrosits Évát, Varga Oszkárt és Dani Imrét hallhatja a közönség, néhányukat a Virtuózok tehetségkutató versenyről ismerhetik. Budavár testvérvárosából, Regensburgból pedig egy nagyon fiatal, alig 17 éves fiatal tehetség, Christoph Preiβ érkezik majd a fesztiválra. Már 13 évesen  önálló CD-t adott ki, amelyen nemcsak előadóként, de zeneszerzőként is bemutatkozott. A budavári koncert lesz 9. önálló estje és élete első külföldi fellépése. Bízom benne, hogy évek múlva ő is visszatér hozzánk – ahogyan például Balázs János, Balog József  és Berecz Mihály is – immár neves előadóművészként.