Május? Beethoven!

Várnegyed – 2017. 04. 06. (1,5. oldal)
Május? Beethoven!

Vannak zeneszerzők, akik rengeteget utaztak – mint Mozart, vagy Liszt –, de Beethoven nem tartozott közéjük. Bonnban született, majd huszonegy évesen Bécsbe költözött, hogy Haydntól tanuljon, és Waldstein gróf elhíresült szavaival „átvegye Mozart lelkét Haydn kezéből”. Haláláig ritkán és csak rövid időre hagyta el a császárvárost. Nem járt a korszak európai nagyvárosaiban, Itáliában, Párizsban, vagy Londonban, de még a német Berlinben sem.

Hollerung Gábor
Hollerung Gábor

1800. május 7-én azonban – egy hónappal első szimfóniájának bécsi bemutatóját követően – Ludwig von Beethoven Budán, a Várszínházban adott kamarahangversenyt. Ezért döntött úgy a Budavári Önkormányzat a fellépés 200. évfordulóján, hogy helyreállítja a háborúban elpusztult emléktáblát a Várszínház falán és minden évben emlékhangversennyel idézi fel Beethoven géniuszának emlékét. A koncert mára rangos komolyzenei fesztivállá nőtte ki magát. Idén május 3-7. között hét különleges koncerttel várják az érdeklődőket a Budai Várban.
Május 3-án, a Nyitóhangversenyen az önkormányzat által kiírt kadenciaverseny győztese mutatkozik be, a koncert második részében egy teljes egészében ritkán hallott művet ad elő a Dohnányi Zenekar és a Purcell Kórus Hollerung Gábor vezényletével. Brunszwick Ferenc gróf közbenjárására Beethoven a Pesti Német Színház megnyitójára (1812) megzenésítette a híres színházi költő Kotzebue magyar vonatkozású művét, az István királyt.

Május 4-én Érdi Tamás zongoraművész, május 5-én pedig Kelemen Barnabás, Maxim Rysanov és Kokas Dóra vonóstriója lép színpadra.
Ugyancsak május 5-én a Juhász Gábor Trió elő adását hallgathatják meg. Május 6-án Kolonits Klára és Ránki Fülöp dalestje, illetve Orfeo Zenekar koncertje várja az érdeklődőket.

Május 7-én, a zárókoncerten Beethoven IX. szimfóniájának két orgonás átiratát mutatja be Fassang László és Szabó Balázs, közreműködik a Nemzeti Énekkar.(Részletek és műsor az 5. oldalon)

Bach és Beethoven családias hangulatban
Kelemen Barnabás Kossuth és Liszt-díjas zenész korosztályának egyik legkiemelkedőbb, legsokoldalúbb művésze. Hegedű és brácsa művész, elhivatott kamarazenész, karmester, a Zeneakadémia docense. Május 5-én, a Beethoven Budán fesztivál keretében, a Hillebrand-teremben (korábban az MTA díszterme) Maxim Rysanovval és Kokas Dórával ad közös hangversenyt. Az esten Beethoven: G-dúr triója és Esz-dúr duettje előtt, Johann Sebastian Bach: Goldberg-variációk című műve hangzik el.

Maxim Rysanov. Kokas Dóra, Kelemen Barnabás

– Beethoven és Bach? Miért éppen Bachot választották?
– Talán kissé különösen hangzik a válasz. A Fesztiválakadémia művészeti vezetőiként Kokas Katalinnal, a feleségemmel régóta megérezzük, hogy a művészek személyisége, lelke miként rezeg.
Különösen igaz ez egy családi koncert esetében.
Kokas Dórával, a sógornőmmel és párjával, Maxszal, szívünkhöz közeli műsort állítottunk össze.
Bach Goldberg-variációk című mű vét nagyon szeretjük, ugyanakkor erős a párhuzam Beethoven és Bach között. Beethoven több módon is továbbszövi a Bach által megkezdett szálakat.

– A vonósnégyes formációt sokan ismerik és kedvelik, hangversenyükön azonban ezúttal vonóstriókat hallhat a közönség. Hangzásban mi a különbség?
– A trió nem más, mint hiányos vonósnégyes. A hangzása sokkal keményebb, hiszen pótolnia kell a negyedik hangszert. Szeretjük e műfajt, bár rendkívül kényes. A legismertebb vonóstrió talán Mozart Esz-dúr Divertimentója, de más szerzők, mások mellett Dohnányi Ernő és Weiner Leó is komponáltak vonóstriót – ez utóbbi előadásával díjat is nyertünk.

– A családtagokból álló zenekar tagjai vajon otthon, az ebédlőasztalnál is muzsikáról beszélgetnek?
– A közös munka számunkra élvezetes játék.
Bevallom, ritkán tartunk nagy családi ebédeket, bár most, a koncert előtt azért előfordul. Ne higgyék azonban, hogy ilyenkor a fellépésekről esik szó, inkább a rokonság, a család, a gyerekek és a kutyák adják a témát. Április végére várjuk a harmadik gyermekünket, de elképzelhető, hogy – akár az első kettő –, ő is hamarabb érkezik.
Emellett azért szóba kerül a júniusban megrendezendő Fesztiválakadémia, ahol többek között Max és Dóra adnak kamarahangversenyt, illetve egy másik programban amatőr zenészek – köztük idősebb orvosok, jogászok – lesznek néhány napra az akadémia hallgatói, és fiatal világsztár muzsikusok tartanak számukra kurzust.

– Milyen személyes élmények fűzik a Várhoz?
– A Budai Várhoz lelki kapcsolat köt; valahányszor arra járok, különleges érzés tölt el. Itt próbáltam Kocsis Zoltánnal, valamint a Nemzeti Filharmonikusokkal és rendszeresen megfordultam a Zenetudományi Intézetben. A kis utcák, sikátorok hangulata rendkívül megkapó és történelem sugárzik a falakból. A gyerekeinkkel is szívesen sétálunk odafönt.