Mandolinművek a Beethoven Budán fesztivál nyitókoncertjén

Az idei Beethoven Budán Fesztivál hivatalos megnyitóját a Városháza aulájában rendezték április 30-án este. Nagy Gábor Tamás polgármester röviden felidézte a közönségnek a rendezvénysorozat apropóját, amikor a budaiak tavasszal arra emlékeznek, hogy 1800. május 7-én Beethoven itt járt és koncertet adott.

Maros Miklós zeneszerző, az est díszvendége, a Beethoven zeneszerzőverseny zsűrielnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy nagy megtiszteltetés számára a meghívás. Elárulta, hogy ő nem csupán látogatóként érkezett, hiszen a Várhoz személyes kapcsolat fűzi. A mai Zenetudományi Intézet épületében kezdte az általános iskolát, kerületben járt gimnáziumba és családja Országház utcai otthonából járt be a Zeneakadémiára.

Maga is szemtanúja, hogy a Beethoven Budán rendezvénsorozat az évek során hogyan vált kicsiből jelentős fesztivállá. Elmondta, hogy Beethoven fesztivál több városban, többek között Bonnban is létezik, de Budán olyan különleges, ritkán játszott darabok is felcsendülnek, amelyeket másutt nem hallhat a közönség. Ezek közé tartoznak a nyitó koncerten felcsendülő, fortepianoval kísért, mandolinművek is.

Az est két izraeli művésze, Alon Sariel (mandolin) és Michael Tsalka (fortepiano) angolul köszöntötte a közönséget és örömüknek adtak hangot, hogy a fesztivál nyitó estjén szerepelhetnek. Elmondták, hogy a mandolin Beethoven fiatal korában rendkívül népszerű hangszernek számított Bécsben. Beethoven a feljegyzések tanúsága szerint legalább hat darabot komponált a hangszerre. A kompozíciók születésében nagy szerepe volt Josephine Clary grófnőnek, aki amellett, hogy kitűnő énekes volt, kivételes mandolinjátékával Beethovent is nagyban inspirálta. A hangversenyen a Mester művei mellet Beethoven két cseh kortársának Hummelnek és Wanhalnak egy-egy műve és Bartók Román népi táncok című kompozíciója is megszólalt. A nagysikerű koncert ráadásaként a művészek egy kortárs izraeli szerző darabját is eljátszották.