Megszólal a zenélőóra

Léteznek különös varázsú koncertek. Ezek közé tartozik majd Szabó Balázs physharmonika koncertje május 6-án 17.00 órakor a De la Motte – Beer-palotában. Már a helyszín is egy ékszerdobozhoz hasonlít, a historikus hangszer pedig egy különös hangzású antik zeneládát idéz.

A „zeneláda” valójában egy Deutschmann-physharmonika, amelyet a tavalyi fesztivál egyik házi muzsikálásán ismerhetett meg a közönség. Az idei hangverseny első részében Beethoven műveinek átiratai szólalnak meg e hangszeren, amely az orgona és a harmonika hangzásvilágát ötvözi. A Darabok zenélőórára (Woo 33), 2 prelúdium, (op. 39), a Gránátos induló, (Hess 107), az f-moll prelúdium (WoO 55), a D-dúr fúga (WoO 31), az Allegretto a 7. szimfóniából (op. 72) és az Athén romjai után Carl Georg Lickl: Reminiszcenciák Beethoven Fidelio című operájának dallamaira című műve csendül fel.

A Beethoven átiratok többsége a zeneszerző életében született azzal a céllal, hogy a szalonok közönsége is élvezhesse a műveket. Szabó Balázs így vélekedik a zenei átiratokról: „Az átirat mindig átirat marad, emiatt sosem szabad tőle azt várni, hogy tökéletesen leutánozza mindenben az eredetit. Valahol az átírónak is ez a kihívás, nem utánoznia kell, hanem egy olyan újat alkotni, ami ugyan eszünkbe juttatja az eredetit, de önmagában is meggyőző eredetiként hat.”