Művészek a nappaliban
Köszönet az örömkoncertekért!

Művészek a nappaliban
Köszönet az örömkoncertekért!

A budavári törzsközönség számára a szalonélet immár sokéves hagyománynak számít. A Budavári Önkormányzat által működtetett Márai Szalon és Budai Zeneszalon, valamint Jókai Anna Szalon törzsközönsége örömmel látogat el a kulturális élet vári szentélyeibe, hogy rendszeresen feltöltődjék, és az alkalmi közösségben barátokra, intellektuális társakra találjon. Ezt a tradícióit kívánta bővíteni a Beethoven Budán Fesztivál idei újdonsága, a házimuzsikálás. A szervezők arra kérték a kerület lakóit és intézményeit, nyissák meg kapuikat a muzsika barátai előtt.

A felhívás értő fülekre és nyitott szívekre talált, hiszen május 1. és 7. között, a fesztivál hét napja alatt összesen tizenhárom olyan házi koncertet tartottak, ahol a muzsikusok színpad nélkül, a közönséggel szinte testközelben játszottak. Az érdeklődők minden alkalommal ingyen nézhették-hallgathatták a hangversenyeket, csupán a férőhelyek korlátozott száma miatt kérték őket regisztrációra.

Néhány vízivárosi és krisztinavárosi otthon, magánlakás mellett a Hilton Szálló exkluzív hallja, a Városháza polgármesteri dísztárgyalója, a Jókai Anna Szalon és a De la Motte, Virág Mátyás – Beer palota fogadta be a klasszikus és jazzmuzsikusokat, valamint a kamarazenekarokat.

Baranyay László zongoraművész, a Zeneakadémia zongora tanszakának oktatója, aki elsőként ajánlotta fel Batthyány utcai lakását és hangversenyzongoráját házi muzsikálásra, úgy nyilatkozott: „Megmondom őszintén, hogy bár a barátaim rendszeresen kérték, de magam nagyon sok éven keresztül idegenkedtem attól, hogy itthon az ismerőseim előtt játsszak. Egyszer aztán mégis engedtem a kérésnek és rájöttem, hogy a közönséggel való személyes kapcsolat miatt fantasztikus hangulata van egy ilyen koncertnek. Ráadásul a hangverseny után szabadon beszélgethetünk a darabokról, mindenki elmondhatja a véleményét és az egésznek sokkal több a hozadéka, mint amennyire korábban tartottam tőle.”

A hangulat valamennyi házimuzsika alatt varázslatos volt, s e különös érzés, a házigazdákon kívül a művészeknek köszönhető. Budavári Önkormányzat ezúton mond köszönetet minden közreműködő muzsikusnak, akik között kiemelt tehetségű zeneakadémiai növendék épp úgy akad, mint Liszt Ferenc-díjas, illetve nemzetközi hírű Kossuth-díjas muzsikus. Álljon itt nevük betűrendben, hiszen koruktól és elismertségüktől függetlenül, valamennyien első szóra, szívesen jöttek a budavári közönség szórakoztatása érdekében:

Andor Krisztián, Balázs János, Balog József, Baranyay László, Bekker Dávid, Bogányi Gergely, Dani Imre, Matuska Fanni és Flóra, Mikulík Márton, Petruska Emma, Christoph Preiss, Szálka Gergely, Szabó Balázs, Szüts Apor, Tomasz Máté, Tiszolczi-Bertalan Anna, Várallyay Kinga és Eszter, Vásáry Tamás, Virág Mátsás, valamint az Ábrahám Ensemble (Ábrahám Márta, Li Ke, Korb Vanessza, Schweigert György), a Balogh Gyula Quintet (Balogh Gyula, Balogh Tamás, Uher Győrfi Bálint, Mihalovics Dávid, Horváth Péter), a Farkas Ferenc Zeneiskola művész-tanárai (Czabán Angelika, Katonáné Kun Emese, Oláhné Uhlmann Inez, Isztl-Fodor Barbara, Balogh Ferenc, Sztankay Klára, Tóth Csaba, Oláhné Uhlmann Inez, Nagy Éva Cecília, Benkő Éva, Bánkövi Bence) és a Krulik Quartett tagjai (Krulik Eszter, Bálint Angéla, Tornyai Péter, Pintér Balázs).

Köszönet érte!