Oratórium a Krisztina templomban

Május 1-jén 19.30 órakor Beethoven egyetlen oratóriuma, a Krisztus az Olajfák hegyén csendül fel a krisztinavárosi Havas Boldogasszony Plébániatemplomban. Vashegyi György, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus Liszt-díjas művészeti vezetője elárulta, hogy nem véletlenül tértek vissza erre a helyszínre, hiszen az egyházi műveket akusztikai szempontból legjobb templomban előadni. 2009-ben — a Haydn-évben — Haydn: Teremtését játszották ugyanezen falak között, tavaly pedig Beethoven C-dúr miséjét adták elő ugyanitt.

Az 1803. április 8-án bemutatott Krisztus az Olajfák hegyén című oratórium témáját Beethoven maga választotta, szövegkönyvét Franz Xaver Huber írta. A mű a képzőművészeti alkotásokon is sokszor megörökített evangéliumi jelenetsort idézi fel. Szabadon kezelve a hagyományos passiót, annak azonban csupán kezdeti elemeit jeleníti meg, a történet két fontos jelenete: az alvó tanítványok háromszori felébresztése, illetve Júdás árulása nem szerepel benne. A Getszemáni-kertben töltött éjszaka félelmének megjelenítése, az angyallal történő beszélgetés, valamint Jézus elfogása azonban áriák és énekkari szólamok keretében idéződik fel. A drámai módon megfogalmazott érzelmek nagyon is emberközelbe hozzák Isten fiát, aki végül elfogadja sorsát.

A koncerten a Jézust alakító tenor szólista, Komáromi Márton mellett a műben a koloratúrszoprán angyal szólamát Csereklyei Andrea, Pétert pedig Najbauer Lóránt basszus szólista szólaltatja meg. A zeneszerző az eredeti kottát szokatlan módon színpadi utasításokkal is ellátta.