Ünnepi hangverseny a Karmelita templomtérben

Május 7-én koraeste, két évtizedes hagyomány szerint az egykori Várszínház – Karmelita kolostor előtt tartott megemlékezést a budavári zenekedvelő közönség. Az épület homlokzatán elhelyezett emléktábla előtt az önkormányzat nevében Nagy Gábor Tamás polgármester mondott köszöntőt.

Felidézte a 219 évvel ezelőtti eseményt, amikor József nádor meghívására Beethoven Budára érkezett és május 7-én este zenésztársaival hangversenyt adott a Várszínházban. A látogatás emlékére a főváros közönsége 1928. október 27-én – Beethoven halálának századik évfordulóján – emléktáblát helyezett el, amelyet az avatóünnepségen Liber Endre tanácsnok avatott fel. – Az elődök jelet hagytak az épületen, de ez a jel – az eredeti tábla – a második világháború során elpusztult. A Budavári Önkormányzat 2000 májusában, a zeneszerző-zongoraművész látogatásának kétszázadik évfordulóján újra elkészíttette és felavatta a táblát, és ünnepi hangversennyel emlékezett az egykori eseményre. Az évről évre ismétlődő emlékhangversenyek 2010-ben óta nőttek fesztivállá. Ma ezzel a zenei rendezvénysorozattal rajta vagyunk Európa kulturális térképén – mondta Nagy Gábor Tamás.

A megemlékezés szónoka ezt követően az épület történetéről szólt, felidézve, hogy az egykori karmelita kolostort és templomot – II. József szerzetesrendeket feloszlató rendelete után –Kempelen Farkas alakította színházzá. E falak között rendezték az első magyar nyelvű színi előadást. A közelmúltban befejeződött felújítás során az eredeti templomteret állították helyre, amelyben az ünnepi Beethoven hangverseny a legelső rendezvény – hangsúlyozta a polgármester.

Beszédében kitért arra is, hogy az önkormányzat számára miért jelent kiemelten fontos eseményt a fesztivál megrendezése. Az itt élők nem csupán arra emlékeznek, hogy Beethoven itt járt, itt sétált ő is a Budai Várban, a Színház utcán. Beethoven személyisége és zenei jelentősége is figyelemre méltó. 1800-ban, az akkor 30 éves fiatalembert Budán megelőzte a híre. Nem sokkal korábban mutatta be I. szimfóniáját. 1792-ben Waldtstein gróf támogatásával utazhatott Bécsbe, hogy Haydnnál tanulhasson „és átvegye Mozart zenei örökségét”. Nem sokkal budai látogatását követően felismerte végzetes betegségét. 1802-ben Heiligenstadtba ment, hogy orvosai tanácsára a természet gyógyító erejére bízza magát. Ekkor írta meg végrendeletét, amelyből kiderül, hogy az öngyilkosság gondolata is foglalkoztatta.

Beethoven munkásságával valami lezárul, és új korszak kezdődik. Művei hallatán katarzist és megtisztulást élhetünk át – mondta az ünnepség szónoka, majd a zeneszerző műveinek sokszínűségéről beszélt. – Beethoven mindig más arcát mutatja meg, eleven, lüktető életmű az övé. A fesztivál története során művei megszólaltak régizenei előadásmódban, korhű hangszereken, dzsessz feldolgozások formájában, házi muzsikálások során, az idén a szalonszimfóniák, az improvizáció és pophangzás jelentette az újabb előadói lehetőségeket. A fesztiválra meghívott művészek gyakran mondják, hogy számukra is különleges alkalmat  jelent a budavári szereplés, ilyenkor mi hallgatók a boldog pillanatok haszonélvezői lehetünk.

Zárszavában a polgármester megköszönte valamennyi közreműködő munkáját és külön köszönetet mondott Beczner Barbarának, a fesztivál igazgatójának a maximális gondoskodásért, hogy a Mű és közönség a lehető legmagasabb színvonalon találkozhatott.

A megemlékezés végén Nagy Gábor Tamás a Budavári önkormányzat koszorúját elhelyezte Beethoven emléktáblájánál.

Az ünnepi hangversenyen Baráti Kristóf Kossuth-díjas hegedűművész és Berecz Mihály zongoraművész Beethoven Op 30-as sorozatának hegedű-zongora szonátáit játszotta.