Zongoraművész új szerepben

Zongoraművész új szerepben

Balog József zongoraművész a budavári zenebarátok visszatérő vendége. Sokan emlékeznek még a 2011-ben, Liszt Ferenc születésének kétszázadik évfordulóján adott koncertjére, amikor a Zenetudományi Intézetben egy felújított Erard zongorán szólaltatta meg a romantikus magyar mester műveit. A hangversenyről készített felvételt lemezen is kiadták. 2012-ben, a Beethoven Budán Fesztiválon a várszínházi emlékhangverseny szólistája volt, két évvel később pedig az Orfeo Zenekarral a 3. c-moll zongoraversenyt játszotta az MTA Kongresszusi termében. A művész, aki ma már számos nemzetközi verseny győztese, idén március 15-én, kiemelkedő zenei előadóművészeti tevékenysége elismeréseként átvehette a Liszt Ferenc díjat. Balogh József az idei Beethoven Budán Fesztiválon új szerepben is bemutatkozott.

– Hogyan fogadta a fesztivál szervezőinek felkérését, hogy legyen tagja az I. Budavári Beethoven Zeneszerzőverseny zsűrijének?

– Nagyon örültem a felkérésnek, hiszen eddig ilyen jellegű feladatban még sosem vettem részt. Bevallom, meglepett, hogy óriási mennyiségűnek számító, 30 darab pályamű érkezett. Nem volt túl sok időnk, így mindössze pár nap alatt, minden energiámat összpontosítva kellett átnéznem, vizsgálnom a zeneműveket. Remek darabok érkeztek! Voltak, akik szinte csak átírták a dalciklust, de akadtak, akik merészebb ötletekkel, saját egyéniségüket megmutatva ötvözték Beethoven zenéjének eszenciáját egy önálló harmóniai és formai elképzeléssel. Kiválónak tartom az ötletet, hogy a Budavári Önkormányzat az An die ferne Geliebte (A távoli kedveshez) című dalciklusra írta ki a zeneszerzőversenyt, hiszen megannyi karakter, motívum jelenik meg a dalokban, amelyek bármelyik részletére is lehetett írni parafrázist.

– Zongoraművészként hogy ítélte meg a pályázatokat? Akadtak esetleg egyéni szempontjai is?

– Azt hittem teljesen más szempontok vezérelnek majd, mint a zeneszerző zsűri kollégákat. De mint utóbb kiderült, nem így volt. A zsűrizés alkalmával nagyon hamar kiderült, hogy melyik az a 6-8 jeligés pályamű, amely a legjobbak közé sorolható. E kiválasztott zeneműveket elemezve döntöttük el, hogy kik kapjanak díjat. Én személy szerint arra figyeltem, hogy a darabokban mennyire lelhetők fel Beethoven motívumai, mennyire invenciózusak, és a dallamokban hogyan mutatkozik meg a szerző saját egyénisége. Mivel a pályaművek akkor válnak valóban zeneművé, ha igazán jól tudnak megszólalni, ezért szempont volt számomra a hangszerszerűség és a hangszer-apparátus kiaknázása is.

A gálakoncert hatalmas sikerrel zárult, úgy érzem nagyon jól döntöttünk.

– Várható-e folytatása?

– A Beethoven Budán Fesztivál szerevezői azt tervezik, hogy a zeneszerzőverseny győzteseinek műveit zenésztársaimmal – Rácz Józseffel, Szűcs Boglárkával és Zétényi Tamással –, közkívánatra újra bemutathatjuk majd a Jókai Anna Szalonban.

– Zongoraművészként is részt vállalt a fesztivál programjában, hiszen május 4-én, egy Szalag utcai család otthonában házi muzsika keretében adott koncertet. Hogy érezte magát a 15 fős közönség előtt?

– Egyforma intenzitással készülök minden hangversenyre, még az ilyen „kis” koncertre is. Erre a helyszínre intimebb hangvételű, ritkábban játszott darabokat választottam, olyanokat, amelyek egy pianínón is képesek megmutatni magukat. Jó barátságot kötöttem a házigazdákkal; Gergő, a családfő, azóta már meglátogatta az egyik koncertemet. Remek érzés volt velük együtt játszani; becsülöm azokat az embereket, akik a munkájuk mellett kizárólag örömből zenélnek. Hollandiában nagy divatja van a lakáskoncerteknek, diákként a kinti versenydíjam kapcsán sokat játszottam efféle eseményeken. Ott a házi muzsikálás vacsorával egybekötött társadalmi esemény, amelyen az üzleti kapcsolataikat is ápolják az emberek. Remélem Magyarországon is eljutunk egyszer oda, hogy ez természetessé válik.

– A közeljövőben hol találkozhat önnel a közönség?

– Számomra igen zsúfolt lesz a nyár. Meghívást kaptam a Bartók Szemináriumra, a Művészetek Völgyébe, a Fesztiválakadémiára, a Zenélő Budapest Fesztiválra, valamint a Zempléni Zenei Napokra és a pannonhalmi Arcus Temporumra. Augusztusban a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon az Operaház Zenekarával közösen mutatjuk be Gershwin: Rhapsody in Blue című zeneművét.